Werkwijze

Ik maak tekeningen voor allerlei doeleinden zoals illustraties voor boeken (voornamelijk kinderboeken), kleurplaten, visitekaartjes, geboortekaarten, verhuiskaarten of verjaardagskaarten.

Na vastgesteld te hebben wat er getekend moet worden ga ik schetsen. Hiermee krijgt mijn idee vorm en kan ik het idee overleggen.

Als duidelijk is welke kant ik op ga maak ik een eerste opzet met potlood. Daarna kan de tekening met pen, kroontjes pen met inkt, gemaakt worden. Als dit af is moet de inkt minimaal een dag drogen. Uitvegen hiervan moet voorkomen worden.

Als het droog is kan de potlood opzet weg gegumd worden en kan het kleuren beginnen. Allereerst kleur ik de kleine details met kleurpotloden. De grotere vlakken worden vervolgens met pastelkrijt gekleurd. Hiervoor schraap ik met een schaar wat van de gewenste kleur op een los blaadje. Dit kunnen ook meerdere kleuren zijn die gemengd worden. Met een stukje keuken papier word het krijt gemengd en opgeveegd, daarmee word de tekening verder ingekleurd. Dat is behoedzaam vegen over de juiste vlakken van de tekening.

Als alles ingekleurd is word het krijt gefixeerd, ik spuit het daarvoor in met haarlak. Ook dat moet even drogen en dan is de tekening af.